Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce anıt ağaç olarak tescil edilen Türkiye'nin dört bir tarafındaki binlerce ağaç, özenle korunuyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının "www.anitagaclar.gov.tr" sitesinde yer alan bilgiye göre, Türkiye'nin dört bir köşesinde koruma altında olan, bazıları binlerce yıldır ayakta duran dev ağaçlar zamana meydan okuyor.

Kütahya merkeze bağlı Sekiören köyündeki bin 146 yıllık saplı meşe ağacı, dikkati çekiyor. Gövde çapı 201 santimetre, boyu ise 20 metre yüksekliğinde olan ağaç, aynı zamanda çok sayıda sincaba ev sahipliği yapıyor. Sonbaharda yaprakları dökülen meşe ağacının dalları adeta insan vücudundaki damar sistemini andırıyor.

Kütahya’da alkollü sürücü direksiyon başında yakalandı Kütahya’da alkollü sürücü direksiyon başında yakalandı

ANIT AĞAÇLARIN TESCİLİ

Yaş, çap ve boy itibarıyla kendi türünün alışılmış ölçüleri üzerinde boyutlara sahip olan, yöre folklorunda, kültür ve tarihinde özel yeri bulunan, geçmiş ile bugün, bugün ile gelecek arasında iletişim sağlayabilecek uzunlukta doğal ömre sahip ağaçlar "anıt ağaç" olarak kabul ediliyor. Tabiat varlığı olan anıt ağaçların tespit ve tescil süreçleri, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün görevleri arasında yer alıyor. Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonlarınca alınan tescil kararları onaylanmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderiliyor ve Bakan onayı ile tescil işlemi tamamlanıyor. Bakanlığın yetki ve sorumluluğunda, Eylül 2021 itibarıyla ülke genelinde toplam 9 bin 295 anıt ağaç bulunuyor. Anıt ağaçlar, büyüklük ve kültürel özelliklerine göre "Boyutsal Anıt Ağaçlar", "Tarihi Anıt Ağaçlar", "Folklorik Anıt Ağaçlar" ve "Mistik Anıt Ağaçlar" olmak üzere dört gruba ayrılıyor. AA

Muhabir: