Ergani'de 1964 yılından bu yana devam eden Çayönü Tepesi kazıları, yerleşik hayata geçişin ve tarımın başlangıcının izlerini barındırıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Sarıaltun başkanlığında gerçekleştirilen çalışmalarda, 34 işçi ve 14 arkeolog görev alıyor. Kazı ekibinin büyük bir kısmı kadınlardan oluşuyor, bu da projenin önemini artırıyor.

Su altında kalan köyünde balıkçılık yaparak geçimini sağlıyor Su altında kalan köyünde balıkçılık yaparak geçimini sağlıyor
Mevsimlik tarım işçileri tarihe ışık tutuyor

Doç. Dr. Sarıaltun, kadın işçilerin tarım geçmişlerinden dolayı kazı çalışmalarına hızla adapte olduklarını belirtti. Kadınların önceki tecrübeleri sayesinde, kazı sürecinde herhangi bir ek eğitime ihtiyaç duyulmadan toprağı işleyebildiklerini ifade etti.

Mevsimlik tarım işçileri tarihe ışık tutuyor

TOPRAĞI İĞNE OYASI GİBİ İŞLİYORUZ

Kazıda çalışan Kadriye Alaca, "Tarım işçisiydik, şimdi tarih işçisi olduk" diyerek, bu fırsatın kendilerine sağladığı mutluluğu dile getirdi. Aysel Gezer ise, "Toprağı iğne oyası işler gibi işliyoruz. Tarihi eser bulmak bizi mutlu ediyor" şeklinde konuştu. 3 çocuk annesi Gülistan Gök, kazılarda buldukları boncuk ve takıların sevincini paylaştı.

Kaynak: AA