Dünya genelinde sigara içme oranlarının düşmesi, büyük tütün şirketlerini dumansız tütün ürünlerine yönlendirmeye itiyor.

Sigara Kullanımındaki Azalma

Küresel sigara içme oranları, özellikle 2020'de erkekler arasında yüzde 33, kadınlar arasında yüzde 7 olarak tahmin ediliyor.

Bu oranlar, 1990'dan bu yana erkekler için yüzde 27, kadınlar için yüzde 38 azaldı. Ancak sigara içmenin ciddi sağlık riskleri anlaşılmaya başlandığından beri, dünya genelinde sigarayla mücadele çabaları hız kazandı.

Sigara İçme Oranları: En Yüksek ve En Düşük Nerede?

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, tütün kullanıcılarının yüzde 80'i düşük-orta gelirli ülkelerde bulunuyor. Bu ülkelerde sigara içme oranları yükselme eğiliminde. Çin'de kadınların sadece yüzde 2'si sigara içerken, erkeklerin yarısı sigara kullanıyor.

OECD ülkeleri arasında en düşük sigara içme oranı ise 2021'de İsveç'te yüzde 6 olarak kaydedildi.

Hükümetlerin Mücadeledeki Rolü

Hükümetler, sigara içme oranlarını azaltmak için çeşitli politikalar benimsiyor. Kamusal alanlarda sigara içmeyi sınırlayan yasalar, sigara reklamlarını kısıtlayan düzenlemeler, sağlık uyarılarını zorunlu kılan yasalar ve sigara satışlarını vergilendirme gibi önlemler alınıyor.

2007'de 10 ülkede olan tam yasaklar, 2022 itibariyle 74 ülkede uygulanıyor.

Sigara Satışını Yasaklayan Ülkeler

Bhutan, 2004 yılında tütün ürünlerinin satışını tamamen yasaklayan ilk ülke oldu. Ancak 2021'de bu yasağı kaldırdı.

Yeni Zelanda, 2023 yılında doğanlara sigara satışını yasaklama kararı aldı, ancak sonradan bu kararı gözden geçirdi.

14 Kasım Perşembe Kütahya hava durumu 14 Kasım Perşembe Kütahya hava durumu

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, sigara satın almak için yasal yaşı kademeli olarak yükseltme taahhüdünde bulundu.

Dumansız tütün ürünleri ve sigara karşıtı politikalar, dünya genelindeki tütün kullanımını azaltmaya yönelik önemli adımlar olarak karşımıza çıkıyor.

Ancak bu süreçte, kullanıcıları aynı şekilde bağlayabilen ve potansiyel zararları bulunan yeni ürünlerin dikkatle ele alınması gerekiyor.

Muhabir: Onur Yetgin